Hej kära läsare!
 
Denna senaste veckan har det varit magert med bakning. Jag börjar så småningom förbereda mig för mina mock exams, vilket innebär mycket pluggande och väldigt lite tid för annat. Att hålla uppe bloggen samtidigt som jag pluggar så mycket som jag gör för tillfället är verkligen svårt. Jag är så tacksam för att ni har förstånde för detta, snart blir det som förr, minst två Instagrambilder varje dag!
 
Men men, lite kakor hinner man alltid med. I onsdags gjorde jag denna ljuvliga pajen med lite cheesecake touche. Blev SÅ himla gott, helt klart den bästa pajen jag någonsin prövat mig på. Nyckeln tror jag dels ligger i den stora mängden smör i degen, smör löser det mesta, men även philadelphian i blåbärsblandingen. 
 
Här kommer receptet och en sak kan jag lova dig, du kommer inte kunna få nog av denna supergoda paj!
 
Pajdeg
150 g smör
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
 
Fyllning
225 g blåbär
150 g philadelphia
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Pensling 
1 ägg
 
Börja med att göra pajdegen. Dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och blanda ut det med sockret. Tillsätt vetemjölet och vattnet. Knåda degen jämn med fingertopparna. Låt vila i kylskåpet ca 30 minuter.
 
Under tiden kan du förbereda fyllningen. Blanda ner blåbären i en skål och tillsätt phildadelphiaosten. Blanda ner sockret (även vaniljsockret) och rör om fyllningen så den blir jämn. 
 
När pajdegen har vilat klart delar du upp den i två delar. Bit ett trycker du ut i en form, antingen med fingrarna eller med en gavel och förgräddar i ugnen i ca 5 minuter på 175 grader. Efter förgräddningen häller du över blåbärsfyllningen i den gräddade formen. Sätt in i ugnen i ca 5 minuter på 175 grader. Under tiden förbereder du den andra halvan av degen. Kavla ut den så den blir ca 1 cm i höjden. Skär, antingen med en kniv eller pizzaslicer ut en bit som matchar formen du har i ugnen. Ta ut kakan och lägg över den utkavlade degen så att blåbären är helt täckta. På kanterna av formen naggar du degen lite. Pensla topplagret av degen med ett uppvispat ägg. Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut, låt svalna och njut av världens godaste paj! 
 

1 kommentarer

Hedvig Isacson

21 Mar 2015 14:21

Mmm, låter så gott. Lycka till med pluggandet, hoppas det går bra för dig:)

Svar: Tack så mycket, gott var det verkligen! 😊
kladdkakskarlek.blogg.se

Kommentera

Publiceras ej