Okej jag erkänner. Jag är nog världens största fan av chocolate chip cookeis. Hade man fått en tjugo för varje CCC man bakat hade jag snabbt blivit rik. 
 
 
 
 
Det bästa av allt med dessa kakor måste ändå vara att de går att variera i oändligheten. Ett exempel på detta är de amerikanska chokladhavrekakorna, AKA Chocolate Chip Oatmeal Cookies. När min bror kom hem från USA hade han köpt med sig dessa och sedan dess har jag liksom inte riktigt kunnat släppa dem. Jag har flera gånger försökt återskapa dem men aldrig riktigt lyckats. Fram till nu. Min senaste variant av dessa godingar är precis så som Oatmeal Cookies ska vara; sega, knäckiga och alldeles underbara. Det är tveksamt om dessa faktiskt inte nästan slår orginalet! 
 
Recept till ca 30 kakor
3 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 1/4 dl olja
2 ägg
2 dl vetemjöl
3 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
200 g hackad mörk choklad
 
 
Börja med att vispa socker, sirapen och oljan i ca 3 minuter. Tillsätt ett ägg i taget och vispa lite till. Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt för sig. Sikta sedan ner detta i sockersmeten. Vispa så degen är jämn. Hacka chokladen och rör ner i degen. Vispa så chokladen är jämnt fördelad. Sätt in degen i kylskåpet ca 20 minuter. Rulla till bollar, ca 2 cm i diametern och grädda i ugnen på 175 grader i 8 minuter. Ta ut, låt svalna (gärna på ett galler) och njut av dessa små godingar. Särskilt bra blir de med lite kall mjölk till. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej